torsdag 27 maj 2010

St Pers Nycklar



Nu blommar orkidén St Pers Nycklar på några få ställen på Omberg. En sådan magisk plats är Marsafällan, en öppen kalkäng söder om Borghamn högt uppe på berget. Det är svårt att hitta dit och du måste pressa dig genom tät vegetation för att komma fram. Väl där blir du dock rikt belönad. Över 400 orkidéer blommar nu tillsammans med gullvivor. Också de kallas i folkmun märkligt nog för St Pers Nycklar. Sankte Per tappade sina nycklar på en gullviva och så kom blomklasen att se ut som en nyckelknippa.

St Pers Nycklar finns framförallt på Öland, Gotland och i Skåne men alltså även på Omberg.
Färgen varierar från rödviolett till purpurrosa eller rent vit. St Pers Nycklar har grov röd stjälk. Mittläppen är kluven. Axet har inga stödblad som Adam och Eva en annan orkidé som blommar samtidigt. Bladen har bäck och bölje mönster och vissa har leopardfläckar.
St Pers Nycklar kallas ibland pissnycklar då vissa luktar illa. De flesta är dock väldoftande åt vaniljhållet.
Ring mig på 0707881226 så visar jag vägen från Ommaborgen vid Borghamn.

torsdag 20 maj 2010

Vassliv i Tåkern


Gick en morgon nu i maj på spången från Svanshals äng ut mot gömslena. Rördrommar tutade och så nära att även inblåsningen hördes. Tutandet kan höras gott och väl halvannan mil. Kärrhökens hona visslade intill när hanen kom med mat. Uppe i luften gnäggade enkelbeckasinen. Plötsligt hördes ett riktigt kackalorum. Det är gråhakedoppingen som skriker och grymtar.
Många småfåglar lever sitt liv i vassarna också. Skäggmesens plingande hörs här och var. Ibland kommer de nyfiket fram och undrar vem som inkräktar i deras rike. De är så underbart vackra. Trastsångaren låter höra sin skrovliga höga stämma avbrutet av ett karra-karra-kri. En sävsångare är en riktig virtuos och låter som barndomens vattennäktergalar.
Vilken lycka få dela vassarnas liv! Ring och följ med på en vandring 0707881226.

lördag 8 maj 2010

Orrspel



Redan när vi närmar oss mossen i den tidiga morgonen hör vi orrarnas bubblande. I tubkikaren ser vi hur tupparna fightas. Det är ett märkligt urtidsskådespel.
Har vi tur kan vi också se tranornas dans på mossen. Deras komplicerade turer slår Let´s dance.
Stor chans finns även att få syn på en och annan tjäder.
Ring mig på 0707881226 så åker vi ut på någon mosse i Östergötland och får vara med i naturens under. Avfärd c:a 5:00 från Linköping.

Beckasinspel



Nu spelar beckasinerna i natten med sina fantasieggande spöklika läten. Namnet kommer från det franska ordet bec dvs näbb. Näbben är lång och kraftig. Det finns tre arter i Sverige, enkel-, dvärg- och dubbelbeckasin. Alla tre trivs i våtmarker.
Tidigt i april kommer först enkelbeckasinen som är den vanligaste beckasinen. Den spelar genom att vibrera de yttersta stjärtpennorna när den dyker i luften. Det blir ett gnäggande läte. I folkmun kallas den himmelsget eller horsgök.
I månadsskiftet april/maj flyttar dvärgbeckasinen och den kan då höras i natten i Mellansverige på sin väg norrut. Den låter som en häst i gallopp, kållorap kållorap, när den flyger över våtmarken.
Dubbelbeckasinen flyttar något senare i mitten av maj och då spelar flera hanar tillsammans på tuvor. Under spelet kan klickande ljud höras ungefär som studsande ping-pong bollar.
Det är ett fantastiskt äventyr att få lyssna på dessa numera allt sällsyntare fåglar.
Jag guidar gärna för intresserade vid Tåkern eller Roxen vid 21.30 och under en timme.