söndag 29 november 2009

Kattugglor i Stureforsparken













I skymningen idag och i sista novemberdimman gick jag en promenad i parken vid Sturefors slott. I ladugården pumpade mjölkmaskinen för fullt och forsen intill brusade. Gick upp mot den stora eken mitt för slottet. Eken spränger snart den gamla vackert konstruerade bänken som omger den. Gick vidare mot det kinesiska templet och såg ner mot det upplysta stallet med galler för de bågformade fönstren och med stalldörren på vidgavel. Det var även upplyst i trädgårdsmästarbostället. Det äldre Bielkeparet har kanske vänt Rivieran ryggen trots höstmörkret. Sneddade över kungsängsliljeängen och gick tillbaka via dammen. Nu var det nästan nermörkt och kattugglorna började locka på varandra nere vid muren. De lockar med en hastig rad av klävitt innan de ger sig ut på nattens jakt efter möss och ladugårdsråttor. Snart kommer också hanens nästan flöjtande hoande att höras. Något att se fram emot i januari. Ring 0707881226. www.naturvandringar.se

Lodjursläten i månsken













I lördags var jag ute med Svenska rovdjursföreningen på Hälla Gård i Tjällmotrakten nära gränsen till Närke. På eftermiddagen gick vi en vandringsled i vacker natur vid sjön Tron. Solen sken men med en månad kvar till jul mörknar det snabbt. Vid ett gammalt torpställe skiftade himlen redan vackert gulorange mellan träden. Nere vid sjön blev vi serverade glögg i månskenet. Bävergnag vid en å missade vi då det nu var för mörkt. Tillbaka vid gården som var vackert upplyst och med adventsstakar och lyktor. Tomtar väntade vid gårdsknuten och vitmossan prydde blomlådorna.

Under middagen ropade man efter någon som var bra på fågelläten och jag kände mig manad. Ute var det gnistrande klart med stjärnor och måne och jag väntade mig en kattugglas klävittande, men icke så. Istället ett märkligt läte som påminde om fågel men även om katt, dock ej kattuggla :-) ! Vi enades om att det måste ha varit ett lodjur. Tyvärr hade den tystnat när expertisen på rovdjur kom ut.
Lodjuret har brunst i mars-april och brunstlätet är en serie hoande som kan påminna om berguv. Det stämde ju inte. Det sägs att honan och ungarna har jamande ljud som kan likna fågelläten. Förmodligen var det sådana kontaktläten som vi hörde. Ungarna följer modern till brunsttiden infaller.
Lodjur finns i stora delar av Sverige. I de mellersta delarna finns flest i gränsen mellan Bergslagen och jordbruksbygderna söder därom. Dessutom sprider sig lon nu sakta åter söderut tillbaka till sina gamla marker i såväl Småland som Halland, Västergötland, Sörmland, Uppland och Östergötland. I Östergötland är den observerad just i Tjällmotrakten.

torsdag 5 november 2009

Dovhjortssafari













Ulla och jag var ute i skymningen och fullmånen och tittade på dovhjortar i veckan i Stureforstrakten. Vi såg i skenet av billjuset flera flockar på fälten och många riktigt bamsiga bockar med stora skovlar. De små årskiden hoppar och skuttar och gör riktiga rusningar iväg. Brunsttiden infaller nu i oktober och början av november. På ett fält hade två bockar en dust och brölade intensivt. Det är ett mörkt dovt urtidsläte. Riktigt häftigt! Klangen från hornen när de stångades hördes också. Vi gick inte för nära för att inte störa dem men de lär vara väldigt orädda av sig.
Dovhjorten kommer ursprungligen från Medelhavsområdet men planterades in på de stora godsen på 1500-talet.

Ring 0707881226 så åker vi på dovhjortssafari! Jag har hört bröl ända fram i jultid.